کد خبر: 623767
تاریخ انتشار: ۰۸ آذر ۱۳۹۲ - ۱۶:۴۱

مهمترين عناوين خبري

امروز خبرگزاري، راديو، تلويزيون، وبلاگ، پرتال و سايت هاي اينترنتي فدراسيون روسيه مهم‌ترين عناوين خبري ‌و ‌مقالات ‌خود ‌را ‌به ‌موضوعات ‌ذيل ‌اختصاص ‌دادند:

- استان آستراخان و ايران در مورد مقررات بهداشت گياهي نسبت به چوب و الوار به توافق رسيدند (سايت «rambler.ru»).

- ولاديمير يفسهيف: «حل مسئله ايران به بعد موکول شد» (پايگاه خبري «vestikavkaza.ru»).

- «روس اتم» با ارمنستان موافقتنامه همکاري در بخش امنيت اتمي امضا ميکند (پايگاه اطلاع رساني «رگنوم»).

- سخنگوي دوماي دولتي روسيه: سياستمداران اروپايي فشار بينظيري بر اوکراين وارد ميکنند (خبرگزاري «اينترفاکس»).

- اوکراين به حسن همجواري و همکاري با منفعت با اتحاد گمرکي علاقمند است - سخنگوي پارلمان (خبرگزاري «ايتار تاس»).

- روسيه به قزاقستان در رابطه با کشته شدن ماهيگير داغستاني اعتراض کرده است (سايت رسمي وزارت امور خارجه روسيه).

- همايش همگرايي اورآسيايي در قازان آغاز شد (پايگاه اطلاع رساني «رگنوم»).

- سخنگوي دوماي روسيه قصد دارد همراه با هيئت سازمان امنيت جمعي به افغانستان سفر کند (خبرگزاري «ايتار تاس»).

- رهبر روسيه همراه با رئيس جمهور ايران و پاپ رم کانديداي عنوان «شخصيت سال» مجله «تايم» شد (سايت «polit.ru»).

- رهبر روسيه گفت: سيستم ضدهوايي «اس 400» در سال 2014 بکار گرفته ميشود (پايگاه اطلاع رساني «gazeta.ru»).

- رئيس جمهور روسيه قول داد طي 5 سال آينده 7 ايستگاه رادار نسل نو وارد کار شود (پايگاه اطلاع رساني «gazeta.ru»).

- پوتين: روسيه از هواپيماهاي بدون سرنشين در معيار گسترده استفاده نميکند (سايت راديو «صداي روسيه»).

- پوشش راداري کامل روسيه در سال 2018 به پايان رسانده ميشود (اخبار راديو «پژواک مسکو»).

- سخنگوي رئيس جمهور روسيه از اظهار نظر در مورد اقامه دعواي کيفري عليه وزير دفاع سابق خودداري کرد (پايگاه «رگنوم»).

- سخنگوي دوماي روسيه نظر جمعيت در مورد بدرد بخور نبودن دوما را نتيجه بيسوادي حقوقي ناميد (خبرگزاري «اينترفاکس»).

- مصاحبه «سي ان ان» با ويتالي چورکين نماينده دائمي روسيه در سازمان ملل (سايت رسمي وزارت امور خارجه روسيه ).


تحولات بين المللي

ايران


استان آستراخان و ايران در مورد مقررات بهداشت گياهي نسبت به چوب و الوار به توافق رسيدند

سايت «rambler.ru»، 28/11/ 2013

http://ast-news.ru/node/12178

در گزارش دولت استان آستراخان گفته شده است: صادرات چوب و الوار از روسيه به ايران طي تمام سال 2013 در رابطه با درخواستهاي طرف ايراني در مورد بهداشت گياهي سير نزولي داشت.

به گفته مقامات منطقه، مشکل اصلي درخواست طرف ايراني براي آفت زدايي چوب با مواد شيميايي مسموم کننده – متيل برومايد – بود که کاربرد آن در نزديکي مناطق مسکوني و در فصل زمستان محدوديت دارد.

در اين رابطه قبلاً مواردي بروز کرده بود که طي آن محمولههاي بزرگ چوب صادراتي در رابطه با ممکن نبودن اجراي درخواست مذکور در بندر انبار شده بود.

مارکلوف معاون فرماندار استان در مشورت با طرف ايراني به سازش نايل شد: ايرانيها با فرآوري حرارتي چوب بجاي فرآوري شيميايي موافقت کردند. در آينده نزديک طرفين متمم موافقتنامه را امضا ميکنند که بايد اوضاع مربوط به صادرات چوب را حل کند.

+++++

ولاديمير يفسهيف: «حل مسئله ايران به بعد موکول شد»

پايگاه خبري «vestikavkaza.ru»، 28/11/ 2013

http://www.vestikavkaza.ru/video/Vladimir-Evseev-Reshenie-iranskoy-problemy-bylo-otodvinuto-vpered.html

ولاديمير يفسهيف مدير «مرکز تحقيقات اجتماعي سياسي» در مورد موافقتنامه ايران با «گروه 5+1» ميانجيگران بين‌المللي برنامه اتمي جمهوري اسلامي ايران اظهار نظر کرد. بنظر کارشناس اين واقعه تاريخي واقعاً فوق العاده مهمي است ولي در عين حال اين توافق مسئله ايران را بطور نهايي حل نکرده بلکه آن را براي مدت نامعلومي به بعد موکول ميکند. بنظر يفسهيف مهم اين است که ايالات متحده موضع خود نسبت به ايران و مسئله اتمي تهران را مورد تجديد نظر قرار دهد و اين امر بنوبه خود به قدمهاي آينده ضربان نيرومندي وارد خواهد کرد.

مشترک المنافع

+++++

«روس اتم» با ارمنستان در مورد همکاري در بخش امنيت اتمي موافقتنامه امضا ميکند

پايگاه اطلاع رساني «رگنوم»، 28/11/ 2013

http://www.regnum.ru/news/polit/1738533.html

دميتري مدودف نخست وزير روسيه به مجتمع دولتي «روس اتم» دستور داد از طرف دولت روسيه موافقتنامه همکاري در بخش امنيت اتمي را با دولت ارمنستان امضا کند. طبق دستور نخست وزير روسيه، کمپاني دولتي «روس اتم» بايد همراه با وزارت امور خارجه و نظارت فني روسيه با طرف ارمني مذاکره کرده و پس از نيل به توافق از طرف دولت روسيه موافقتنامه را امضا کند.

به گزارش «صداي روسيه»، در پيشنويس موافقتنامه خاطر نشان ميشود طرفين به منظور «تکميل زيرساخت امنيت اتمي جمهوري ارمنستان در رابطه با بهرهبرداري از نيروگاه اتمي کنوني ارمنستان و ساخت فازهاي جديد اتمي در آينده همکاري ميکنند». فعاليت در اين جهت مطابق با توصيههاي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي انجام ميشود.

انتظار ميرود همکاري در چند جهت ترتيب داده شود که طراحي دستگاههاي مدرن توليد انرژي اتمي بين آنها است. روسيه و ارمنستان علاوه بر اين قصد دارند در چند حوزه ديگر اتمي چون طراحي فازهاي اتمي مدرن و تأمين امنيت حين فعاليت با سوخت مصرف شده اتمي و فضولات اتمي همکاري کنند.

+++++

ناريشکين: سياستمداران اروپايي فشار بينظيري بر اوکراين وارد ميکنند

خبرگزاري «اينترفاکس»، 28/11/ 2013

http://m.interfax.ru/news/?id=343780

سرگئي ناريشکين سخنگوي دوماي دولتي از اعمال فشار شديد بر اوکراين از طرف برخي سياستمداران اروپايي سخن راند. وي گفت «ما دخالت فاحش برخي سياستمداران اتحاديه اروپا در امور داخلي اوکراين را مشاهده ميکنيم. ما شاهد فشار بينظير بر رهبري اوکراين در مورد امضاي موافقتنامه با اتحاديه اروپا هستيم».

سخنگوي دوماي دولتي گفت سخنراني سخنگوي پارلمان ليتواني در تظاهرات اپوزيسيون (در پايتخت اوکراين) و اظهار نظر وي عليه رهبري يک کشور مستقل از نمونههاي اين دخالت ميباشد.

ناريشکين خاطر نشان ميکند «اين فشار بايد به عنوان تمايل برخي سياستمداران براي حفظ فلسفه و اخلاقيات کهنه ارزيابي شود. ما بايد از اين خطوط تقسيم کننده در اروپا رها شويم».

وي گفت اميدوار است روزي اروپاي واحد از «ليسبون تا ولاديواستوک» شکل گيرد.

+++++

اوکراين ميخواهد بر اساس حسن همجواري و منفعت متقابل با اتحاد گمرکي رابطه برقرار کند – سخنگوي پارلمان اکراین

خبرگزاري «ايتار تاس»، 28/11/ 2013

لينک اين خبر در «اينتگروم» موجود نبود و در اينترنت هم پيدا نشد. اينترفاکس خبر مشابهي در لينک زير دارد:

http://interfax.com.ua/news/political/177460.html

ريباک سخنگوي راداي عالي (پارلمان) اوکراين در ملاقات با سرگئي ناريشکين سخنگوي دوماي دولتي و والنتينا ماتوينکو سخنگوي شوراي فدراسيون اعلام نمود کشورش مايل است با اتحاد گمرکي بر اساس اصول حسن همجواري و منفعت متقابل رابطه برقرار کند.

به گزارش بخش مطبوعات پارلمان اوکراين، طي ملاقات «گروه بزرگ مسائل مبرم بخش پارلماني روابط دوجانبه بررسي شد». از جمله قدمهاي قوه مقننه در جهت ادامه توسعه روابط تجاري - اقتصادي اوکراين و روسيه و گسترش همکاري فرهنگي و انساني بررسي شد.

سخنگوي پارلمان اوکراين در رابطه با کاهش حجم بازرگاني دوجانبه پيشنهاد کرد «قدمهاي معيني براي تقويت تعامل پارلماني در جهت اقتصادي اتخاذ شود».

+++++

پاسخ زاخارووا معاون دپارتمان اطلاعات و مطبوعات روسيه به سئوال خبرگزاري «ريا نووستي» در خصوص حادثه رخ داده در درياي خزر

سايت رسمي وزارت امور خارجه روسيه، 28/11/ 2013

http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/3274F0699E5CECD344257C31004D3BF9

سئوال: حادثه ديگري در مورد توسل نيروهاي مرزبان قزاقستان به زور عليه ماهيگيران روس رخ داد. شما در اين مورد چه ميتوانيد بگوييد؟

زاخارووا: طبق اطلاعات موجود، مرزبانان قزاقستان 25 نوامبر براي دستگيري دو قايق حامل 8 تبعه روسيه از ساکنان داغستان اقدام کردند. در نتيجه بکار گرفتن اسلحه از طرف مرزبانان قزاقستاني، يکي از اين اشخاص کشته شده و يک نفر ديگر جراحت برداشت. بقيه بازداشت شدند.

وزارت امور خارجه روسيه در اين رابطه 26 نوامبر يادداشتي لفظي به وزارت امور خارجه قزاقستان فرستاد که در آن خاطر نشان ميشود موارد توسل غير موجه مرزبانان و ديگر نهادهاي انتظامي قزاقستان به اسلحه حين بازداشت ماهيگيران روس که به جان باختن و جراحت اتباع روسيه منجر ميشود به يکي دو مورد محدود نشده و طرف روس به کرات توجه طرف قزاقستاني به اين امر را جلب کرده است.

در يادداشت گفته ميشود طرف روس موضع خود در مورد مجاز نبودن و متناسب نبودن توسل به اسلحه حين بازداشت متخلفين را تأييد کرده و انتظار دارد اطلاعات کامل و جامعي در مورد اين حوادث، دلايلي که باعث قرباني شدن و جراحت اتباع روسيه ميشود و همچنين وضعيت اشخاص بازداشت شده واگذار گردد.

طرف روس درخواست کرد طرف قزاقستاني اين موارد را بطور فراگير و عيني بازرسي کرده، مقصران را تعيين و مجازات کند.

طرف روس مصرانه از طرف قزاقستاني درخواست ميکند اقدامات کاملي در جهت جلوگيري از توسل به اسلحه عليه اتباع روسيه در آينده اتخاذ شود.

+++++

همايش همگرايي اورآسيايي در نهايت در قازان افتتاح شد

پايگاه اطلاع رساني «رگنوم»، 28/11/ 2013

http://www.regnum.ru/news/polit/1738521.html

پس از حادثه اسفناک در رابطه با قطع برق، در نهايت امروز در قازان همايش بين‌المللي «همگرايي اقتصادي اورآسيايي: دستآوردها و مشکلات» آغاز بکار کرد. اين همايش توسط آژانس فدرال امور جامعه مشترک‌المنافع (نهاد دولتي روسيه ترتيب داده شده است. سرگئي ناريشکين سخنگوي دوماي دولتي و رستم ميننيخانوف رئيس جمهوري تاتارستان فردا در فعاليت همايش شرکت ميکنند. امروز کنستانتين کاساچف رئيس آژانس فدرال امور جامعه مشترک، فريد موخامتشين رئيس پارلمان تاتارستان و نمايندگان نهادهاي دولتي و جامعه تجاري کشورهاي عضو همکاري اقتصادي اورآسيا و دانشمندان در فعاليت همايش شرکت جستند.

کاساچف اعلام نمود اراده سياسي سران (براي توسعه همگرايي) عامل مهمي است ولي در صورتي که اين اراده از حمايت احوالات جامعه مدني برخوردار نشود اين امور ميتواند در هر لحظه لنگ شود. جلوگيري از چنين روندي شايان اهميت است زيرا پروژه اورآسيايي در حال حاضر در مرحله خيلي مهم توسعه خود قرار دارد. ما قبلاً در مورد همه امور قرار گذاشتهايم و اينک نه تنها در مورد چشم‌اندازهاي همگرايي اقتصادي در فضاي اورآسيا بلکه از اولين دستآوردها و نتايج هم سخن ميرانيم.

خاورميانه

+++++

ناريشکين قصد دارد همراه با هيئت مجمع پارلماني سازمان پيمان امنيت جمعي از افغانستان ديدار نمايد

خبرگزاري «ايتار تاس»، 28/11/ 2013

http://itar-tass.com/politika/796870

سرگئي ناريشکين سخنگوي دوماي دولتي که همچنين صدر مجمع پارلماني سازمان پيمان امنيت جمعي ميباشد قصد دارد در رأس هيئت اين مجمع به افغانستان سفر کند تا با اوضاع کشور آشنا شود. وي در جلسه مجمع پارلماني سازمان در سنت پطرزبورگ به اين امر اشاره نمود.

وي در اين رابطه تاريخ معيني بيان نکرد و فقط گفت سازمان «بطور پيگير برنامه مقابله با خطرات در افغانستان» را اجرا و فعاليت در مبارزه با قاچاق مواد مخدر را فعال ميسازد.

در جلسه همچنين امور مربوط به صدارت روسيه در سازمان پيمان امنيت جمعي بررسي شد. ناريشکين بين امور اولويتدار از تقويت فعاليت متوجه هماهنگي و يکسان کردن قوانين ملي و مساعدت به حل مشکلات معين در بخش کاربرد قوانين ياد کرد. وي براي مثال «ضرورت واگذاري حمايت حقوقي به کميسيون همکاري نظامي - فني سازمان پيمان امنيت جمعي را خاطر نشان ميکند تا مشکلاتي که مديران تأسيسات دفاعي در رابطه با تفاوت قوانين کشورها با آنها مواجه ميشوند رفع گردد».

تحولات داخلي فدراسيون روسيه

تحولات سياسي

+++++

پوتين کانديداي عنوان «شخصيت سال» مجله «تايم» شد

سايت «polit.ru»، 28/11/ 2013

http://www.polit.ru/news/2013/11/28/putin_time/

ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه يکي از شخصيتهايي است که در فهرست مدعيان «شخص سال» (طبق فرضيه مجله «تايم») قرار گرفتهاند. در مجموع 42 تن وارد اين فهرست شدند که باراک اوباما رئيس جمهور آمريکا، بشار اسد رئيس جمهور سوريه، آقاي حسن روحاني رئيس جمهور ايران و همچنين فرانسيسک پاپ رم و اسنودن کارمند سابق سرويس‌هاي ويژه آمريکا بين آنها هستند. در حال حاضر «مايلي سايروس» خواننده محبوب آمريکايي از لحاظ حمايت دوستداران در جاي اول و پوتين در جاي هشتم قرار دارند.

در نشريه گفته ميشود پوتين بخاطر موضع وي در مورد اسنودن و همچنين مخالفت با قصد کشورهاي غربي براي حمله نظامي به سوريه وارد فهرست شده است.

+++++

پوتين: سيستم ضدهوايي «اس 400» در سال 2014 بکار گرفته ميشود

پايگاه اطلاع رساني «gazeta.ru»، 28/11/ 2013

http://www.gazeta.ru/politics/news/2013/11/28/n_5779217.shtml

به گزارش خبرگزاري «ايتار تاس»، ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه اعلام نمود سيستم ضدهوايي «اس 400» از سال آينده وارد زرادخانه نيروهاي مسلح کشور ميشود. وي گفت امسال دو مجموعه هنگي اين سيستمها به نيروهاي مسلح داده شده و سه مجموعه ديگر بايد سال آينده تحويل داده ش ود.

رئيس جمهور در مشورت مربوط به توسعه دفاع نظامي فضايي همچنين به اين اشاره کرد که تابستان امسال از سيستم ميان برد جديدي به نام سيستم ضدهوايي «اس 500» سخن رفته بود. پوتين خاطر نشان ميکند «سيستم ضدهوايي «اس 400» نه تنها مأموريتهاي مربوط به پدافند ضدهوايي بلکه مأموريتهايي را اجرا ميکند که در واقع بخشي از پدافند ضد موشکي خواهد بود».

+++++

پوتين قول داد طي 5 سال آينده 7 ايستگاه رادار نسل نو وارد کار ميشود

پايگاه اطلاع رساني «gazeta.ru»، 28/11/ 2013

http://www.gazeta.ru/politics/news/2013/11/28/n_5779225.shtml

به گزارش خبرگزاري «ريا نووستي»، ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه قول داد طي 5 سال آينده 7 ايستگاه رادار نسل نوين «ورونژ» وارد بهرهبرداري ميشود. به گفته رئيس جمهور «در سپتامبر سالجاري در شرايطي که در واقع به شرايط رزمي خيلي نزديک بود اين ايستگاه پرتاب از ناحيه مديترانه را ثبت کرد و في الواقع بازدهي و مطمئن بودن خود را اثبات کرد».

ايستگاه رادار «ورونژ» در ناحيه «لختوسي» (استان لنينگراد)، آرماوير (منطقه کراسنودار) و همچنين استان کالينينگراد و در نزديکي ايرکوتسک ساخته شده است.

+++++

پوتين: روسيه از هواپيماهاي بدون سرنشين چون ديگر کشورها در معيار گسترده استفاده نميکند

سايت راديو «صداي روسيه»، 28/11/ 2013

http://rus.ruvr.ru/news/2013_11_28/Putin-RF-ne-budet-ispolzovat-bespilotniki-tak-masshtabno-kak-drugie-strani-1310/

ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه حين افتتاح مشورت در مورد توسعه نيروي هوايي اعلام نمود روسيه قصد ندارد از هواپيماهاي بدون سرنشين مانند ديگر کشورها به شکل گسترده استفاده کند زيرا «اين بازي رايانهاي نيست».

وي گفت «در حال حاضر در جهان از آنها استفاده فزاينده ميشود. ما مانند ديگر کشورها رفتار نميکنيم». وي خاطر نشان ميکند «اين بازي نيست، اين بازي با رايانه نيست، اينها تجهيزات جنگي جدي – هم ضربتي و هم اکتشافي – هستند و مطلقاً روشن است که چشم‌اندازهاي خوبي دارند».

پوتين همچنين به اين اشاره کرد که در چارچوب اجراي سفارش دفاعي سال 2013 امسال 86 هواپيما و بيش از 100 بالگرد به نيروهاي مسلح تحويل داده شده است. سال آينده 120 هواپيما و 90 بالگرد ديگر هم در اختيار ارتش قرار خواهد گرفت.

اما تا سال 2020 نيروي هوايي بايد 1600 فروند جنگ افزار جديد دريافت کند. به اين ترتيب درصد تجهيزات نوين در تجهيزات نيروي هوايي به 70% رسانده ميشود.

رئيس جمهور درخواست کرد مهلت مقرر بطور دقيق رعايت و کيفيت توليد تجهيزات هوايي کنترل شود.

وي همچنين درخواست کرد فعاليت در جهت ساخت هواپيماهاي جديد تقويت گردد. وي گفت در حال حاضر فعاليت در جهت ساخت هواپيمايي به نام «سيستم هواپيمايي دورنمايي خط جبهه» (جنگنده نسل پنجم روسيه-م) فعالانه پيش برده ميشود و بايد فعاليت در جهت ساخت هواپيماي دوربرد مدرن هم فعال سازي شود. وي همچنين به ضرورت مدرن سازي هواپيماهاي رزمي دوربرد جديد اشاره کرد. وي گفت نيروهاي اتمي راهبردي هوايي بايد تقويت شود. رئيس جمهور روسيه درخواست کرد تحويل هواپيماهاي جنگي تاکتيکي مانند شکارچي «سوخوي 25 اس ام» به نيروهاي مسلح افزايش داده شود.

بوندارف فرمانده کل نيروي هوايي از جريان ساخت و بازسازي فرودگاههاي نظامي در مناطق مجاور اقيانوس منجمد شمالي و در خود اين منطقه سخن راند. از جمله نيروي هوايي بهرهبرداري از فرودگاه جديد «تمپ» را آغاز ميکند، در نظر است باندهاي پرواز برخي فرودگاهها افزايش داده شده و تا ميزان لازم براي بهرهبرداري رسانده شود.

+++++

پوشش راداري کامل روسيه در سال 2018 به پايان رسانده ميشود

اخبار راديو «پژواک مسکو»، 28/11/ 2013

http://echo.msk.ru/news/1207499-echo.html

سرگئي بويف مدير کل کمپاني «ار ت اي» به رئيس جمهور پوتين گفت ايجاد ميدان راداري کامل روسيه در سال 2018 به پايان خواهد رسد. خود پوتين پيشتر گفته بود در نظر است طي 5 سال آينده 7 ايستگاه رادار نسل جديد بکار گرفته شود.

+++++

پسکوف از اظهار نظر در مورد باز کردن پرونده عليه سرديوکوف خودداري کرد

پايگاه اطلاع رساني «رگنوم»، 28/11/ 2013

http://www.regnum.ru/news/polit/1738472.html

دميتري پسکوف سخنگوي رئيس جمهور روسيه گفت در کرملين در مورد باز شدن پرونده جنايي عليه آناتولي سرديوکوف وزير دفاع سابق روسيه اظهار نظر نميشود.

امروز معلوم شد کميته دادرسي در مورد «سهل انگاري» عليه سرديوکوف پرونده جنايي باز کرده است. بنظر دادرسان، وزير دفاع سابق بطور غير قانوني جادهاي به سوي روستاي ويلايي در استان آستراخان ساخته بود. کميته دادرسي خسارت وارده را 56 ميليون روبل ارزيابي کرده است.

+++++

ناريشکين نظر 43% جمعيت در مورد بدرد بخور نبودن دوماي دولتي را نتيجه بيسوادي حقوقي ناميد

خبرگزاري «اينترفاکس»، 28/11/ 2013

http://m.interfax.ru/news/?id=343818

بنظر سرگئي ناريشکين سخنگوي دوماي دولتي درصد بالاي جمعيت روسيه که معتقد است موجوديت دوماي دولتي بيمعني ميباشد نتيجه بيسوادي حقوقي جمعيت است.

وي گفت «اين امر (نتايج سنجش «لوادا سنتر» که نشان داد 43% جمعيت بالغ روسيه معتقد است کشور به دوماي دولتي نياز ندارد) اين واقعيت را اثبات ميکند که دموکراسي ما هنوز جوان و در حال شکل گيري بوده و سطح سواد حقوقي جمعيت بالا نيست».

وي همچنين گفت نبايد بر اساس «امور مشکوک» نتيجه گيري کرد.

مصاحبه

مصاحبه «سي ان ان» با ويتالي چورکين نماينده دائمي روسيه در سازمان ملل، 26 نوامبر 2013

سايت رسمي وزارت امور خارجه روسيه، 28/11/ 2013 (بخش مربوط به ايران، ترجمه شده از متن انگليسي)

http://www.mid.ru/bdomp/brp_4.nsf/e78a48070f128a7b43256999005bcbb3/16809591e2086eb444257c31004c8920!OpenDocument

سئوال: خيلي خوب، شما از جنبه نظامي و اپوزيسيون صحبت ميکنيد. ولي معلوم است که رئيس جمهور اسد هم دوستان خيلي قدرتمندي مانند شما و ايران دارد. و از طرف او هم فعاليت نظامي بسياري ميشود. ما اندکي پيش از اوضاع انساني هولناک آنجا اطلاع يافتيم. آيا بنظر شما بيانيه ژنو که شما، آمريکا و قدرتهاي جهاني در مورد آن به توافق رسيدند به يک دولت انتقالي منجر ميشود؟

آيا رئيس جمهور اسد بخشي از دوران پس از درگيري خواهد بود؟ يا طرح صلح کناره گرفتن وي از قدرت پس از انعقاد موافقتنامه صلح را منظور ميدارد؟

چورکين: در بيانيه ژنو که بايد در اساس مذاکره قرار گيرد از کناره گرفتن وي از قدرت سخن نرفته است. ولي پاسخ ما به سئوال شما چنين است که سوريها خودشان بايد تصميم بگيرند. آنها ميدانند که بيانيه ژنو وجود دارد. آنها از اين مطلع هستند. آنها بايد در مورد روند انتقال سياسي مذاکره کنند. آنها ميدانند که بايد نهادي انتقالي بر اساس توافق متقابل تشکيل شود و بايد در مورد شخصيتهاي عضو اين نهاد تصميم گيري شود. آنچه که پس از آن رخ ميدهد موضوعي است که پس از مذاکره آنها – اميدواريم با حمايت طرفين کليدي جامعه جهاني – تعيين ميشود. روسيه در ژنو هم از دولت و هم بخش سازنده اپوزيسيون حمايت ميکند.

سئوال: آيا قبول ميکنيد که نقش اسد موضوع مذاکره ميباشد؟ آيا بنظر شما او در صورت تمايل ميتواند قدرت را حفظ کند؟

چورکين: اين موضوعي است که سوريها بايد در مورد آن تصميم بگيرند. شما به توان نظامي وي اشاره کرديد، اين صحت دارد. او توان نظامي نيرومندي دارد ولي واقعيت چنين است که علاوه بر اين بخش ملموس جمعيت سوريه از رئيس جمهور اسد حمايت ميکند و اين واقعيت بايد در نظر گرفته شود. لذا اجازه دهيد گفتگو آغاز شود و بگذاريد سوريها در مورد راه اتمام درگيري تصميم بگيرند.

سئوال: چنانچه مطلع هستيد نيروهاي ارتش آزاد اپوزيسيون سوريه ميگويند «ما به همايش نميرويم، ما به نبرد ادامه ميدهيم». ولي شوراي ملي سوريه موضع اوليه خود عليه اسد را به کنار گذاشته و ميگويد ما ميتوانيم برويم. ولي آنها همچنين ميگويند دسترسي به کمک انساندوستانه يکي از شرايط آنها است. آيا دولت شما ميتواند حداقل به اين نايل شود. آيا اوضاع سوريه هم اکنون نا اميد کننده نيست؟

چورکين: اولاً من کلمه «شرايط» را دوست ندارم. بگذاريد شرايطي نباشد، بگذاريد به مذاکره ژنو توجه کنيم زيرا ميتوان شرايط مختلفي مطرح کرد. اوضاع انساني البته مايه نگراني بزرگ است و دولت روسيه از نزديک با جامعه جهاني و دولت سوريه در جهت بهبود اين اوضاع اقدام کرده و بعضي امور رو به بهبود رفته است. براي مثال جامعه انساندوست از روندهاي بوروکراتيک بغرنج دولت سوريه شکايت کرده بود و اين امر اصلاح شد. دولت سوريه با ساخت مراکز جديد توزيع کمک در سوريه به منظور تسهيل رساندن کمک انساندوستانه موافقت کرد. امروز ما در ژنو در فعاليت گروه سازمانهاي انساندوست سازمان ملل شرکت ميکنيم. گروهي که اتفاقاً ايران هم در آن شرکت ميکند و از عربستان سعودي هم دعوت شد به آن بپيوندد. نميدانم سعوديها به اين گروه ملحق ميشوند يا خير ولي ايرانيها به ما اطمينان دادند که در فعاليت آن شرکت ميکنند. گروه ميتواند بطور واقع بينانه با اوضاع سر و کار داشته باشد زيرا ما بر دولت سوريه نفوذ داريم ولي هيچکسي نميداند چه کسي بر صدها يا حداقل دهها گروه نيرومند مسلحي که براي فعاليت انساندوستانه اشکال تراشي ميکنند نفوذ ميگذارد. ما بايد اين کشورها را مشخص کنيم و آنها بايد مسئوليت سروکار داشتن با اين گروهها را به عهده گيرند تا آنها از خروج جمعيت از مناطق محاصره شده جلوگيري نکنند. زيرا طي ماههاي گذشته مواردي بود وقتي دولت سوريه با خروج جمعيت موافق بود ولي گروههاي اپوزيسيون از آن جلوگيري کردند. و امر جالب توجه اين است که در هر مورد که امکان خروج مردم داده ميشود آنها به مناطقي ميروند که تحت کنترل دولت سوريه قرار دارد. لذا معتقدم اين واقعيت در مورد اينکه جمعيت به دريافت کمک انساني از کدام طرف اميدوار است گويا ميباشد.

سئوال: با توجه به اينکه قدرتهاي جهاني در ژنو موافقتنامه اتمي با ايران امضا کردند آيا ايران به همايش «ژنو 2» در مورد سوريه دعوت ميشود؟ آيا اين حضور از طرف ايالات متحده و ديگر طرفين پذيرفته ميشود؟

چورکين: اين يکي از امور مهم ميباشد زيرا ما باور داريم که بايد از ايران دعوت شود. کوفي عنان وقتي که نماينده ويژه دبير کل بود باور داشت ايران بايد شرکت کند. اينک هم بان کي مون دبير کل سازمان ملل و اخضر ابراهيمي و نماينده ويژه دبير کل در مورد سوريه باور دارند که بايد از ايران دعوت شود. ولي ايالات متحده با اين امر مخالفت ميکند. ما معتقديم اين مخالفت بيمعني است زيرا معامله اتمي انجام شد و ايالات متحده هم در سطح چندجانبه و هم دوجانبه با ايران تماس برقرار کرد. علاوه بر اين، بايد دانست که ايران بدون بستگي به حضور داشتن يا نداشتن در اتاق مذاکره در هر حال در سوريه ايفاي نقش ميکند. پس بهتر خواهد بود در محل باشد. بهتر است حمايت آن از توافقي که اميدواريم حاصل خواهد شد کسب شود تا اينکه ايران را بار ديگر به مخالفت برانگيزيم. اين اشتباه به کرات رخ داده است. اجازه دهيد آن را در مورد همايش «ژنو 2» تکرار نکنيم.

سئوال: اجازه دهيد از شما بطور مشخص در مورد مسئله اتمي سئوال کنيم. چنانچه ميبينيد اين موافقتنامه امضا شده و توفان مخالفت اسرائيل، برخي بخشهاي جهان عرب و کنگره آمريکا را بلند کرد. شما در مورد اطمينان به اينکه توافق رعايت ميشود و ايران آن را نقض نميکند و امکان کنترل مطمئن آن چه ميتوانيد بگوييد؟ آيا چنين احساسي داريد؟

چورکين: بله، ما داريم. به اين دليل که توافق مذکور يک توافق بلاغي نيست. اين امري است که قدمهاي خيلي مهمي از ايران و جامعه جهاني و همکاري با ايران را در بر گرفته است. برنامه اتمي ايران، برنامه غني سازي متوقف نميشود ولي در عين حال در آينده توسعه داده نشده و در برخي موارد حرکت قهقرايي خواهد داشت. منظورم قصد ايران براي کاهش غناي بخشي از اورانيوم غني شده تا 20 درصد ميباشد. اقدامات جديدي در جهت کنترل توافقات بکار گرفته ميشود. کميسيون مشترکي توسط ايران و گروه 6 کشور تشکيل ميشود که آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و بازرسان آن را هم در بر خواهد گرفت. لذا اوضاع چنين است. اين سند پذيرفته شده است. اين سندي خيلي محتوايي و توافقي خيلي جدي است که من باور دارم دستآورد خيلي بزرگي ميباشد. هم براي ايران و هم «گروه 5+1»، و امري که بالاخص مهم ميباشد اين است که ما در نهايت در مورد امور واقعي صحبت ميکنيم و اينجا امکان واقعي براي رهايي از اين طيف از سلاح اتمي ايران فراهم شده است. و اگر اين امر رخ دهد – و ما باور داريم که شانس خيلي خوبي براي اين منظور موجود است – در اين صورت تهديد اسرائيل که مدت طولاني بالاي سر آن آويخته شده بود رفع ميشود. لذا فکر ميکنم اسرائيليها و ديگر طرفين مشکوک بايد به هر کسي فرصتي بدهند، به کساني که در مذاکرات واقعي شرکت دارند فرصت پيش راندن اين توافق را بدهند. و اين امر ميتواند تمام موقعيت منطقه را متحول سازد. اين امر بر سوريه اثر مثبت خواهد گذاشت. اميدواريم بر مذاکرات اسرائيل و فلسطين و تمام اوضاع خاورميانه اثر مثبت گذارد. لذا ما واقعاً در مرحله عاطفي قرار داريم. و ما خيلي خوشحاليم که داريم از منطق رويارويي و استفاده از نيروي نظامي دور شده و به سوي گفتگو و مشارکت حرکت ميکنيم. اين موضوعي است که روسيه مدت طولاني درخواست آن را داشت.


نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار